Bağlantı elemanları birden çok parçayı birbirine ya da herhangi bir yüzeye tutturmaya ve bağlantılandırmaya yarayan gereçlerdir. Vida çeşitleri, cıvata, çivi, somun, pullar ve dübel çeşitleri en bilinen ve en fazla kullanılan bağlantı elemanları arasındadır. Alet çantalarının el aletlerinden sonra en çok aranan gereçlerinden olan bağlantı elemanları üzerinde kullanılacakları yüzeye ve tutturulması istenen nesneye göre farklı işlevlere sahip olacağından birçok değişik uç ve çeşitte üretilmektedir.
Vidalar çivilerden farklı olarak düz bir şekilde tasarlanmazlar. Çiviler çekiç ve tokmak gibi aletlerle yüzeylere sabitlenirken vida çeşitleri üst kısımlarında bulunan özel yontuk alanları sayesinde uygun tornavidalar ile sabitlenir ve en az iki parçayı birbirine bağlar. Vidaların üst kısımlarında bulunan bu çentikli alan yıldız şeklinde ya da düz olabilir. Vidanın boyutuna ve çentiğinin şekline göre tornavidalar kullanılarak vida çeşitleri işlevlerini gerçekleştirebilir. Vidaların çivilerden bir diğer farkı da uç kısımlarına doğru düz inmemeleri ve burma şeklinde dişli bir yapıya sahip olmalarıdır.
Vida çeşitleri boyutlarına ve kullanılacakları malzemeye göre sınıflandırılmıştır. Örneğin sunta vidaları daha ince bir yapıya sahip olan ahşaplara zarar vermeden işlev görür. Sert ahşap yüzeylerde ise sunta vidası kullanılamaz. Bunun için ahşap vidaları devreye girer.
Vidalama işlemi genellikle matkapla kılavuz yolu açılmasını ve dübel kullanılmasını gerektirir. Fakat akıllı vida denilen farklı bir vida çeşidi sayesinde buna gerek kalmaz. Matkap ve dübel kullanılmadan doğrudan yüzeye takılabilen akıllı vida çeşitlerinin özelliği uç kısımlarının sivri olmasıdır. Akıllı vida yüzeyi kendisi delebilmesiyle diğer vida çeşitlerinden ayrılır. Trifon vida ise bir başka vida çeşididir. Trifon vida genellikle ağaç işlerinde kullanılan büyük ve diğer vidalara göre daha geniş dişli bir vidadır. Trifon vidanın baş kısmı da cıvata kafaları gibi altıgen şeklindedir. Somun vida ise ucu küt, baş kısmı düz ve çentiksiz olan vida çeşitleri arasında yerini alır.
Vidalardan sonra en çok bilinen bağlantı elemanları, cıvata çeşitleridir. Vidalar somun kullanılmadan parçaları sökülebilir şekilde parçaları birleştirmeye yarayan bir bağlantı elemanı iken civata genel olarak somunla birlikte sıkma yapan gereçlerdir. Cıvata çeşitleri vidalardan farklı olarak genellikle köşeli uçlu anahtarlarla açılır. Cıvata çeşitleri başlıklarına, dişlerine ve kullanım alanlarına göre farklılık gösterir. Altı köşeli bir başlığa sahip olan cıvatalar makine parçalarının birleştirilmesinde kullanılırken somun başlığının giremeyeceği kadar dar olan hallerde allen başlıklı cıvata çeşitlerine ihtiyaç duyulur. Havşa ve tornavida başlı cıvata çeşitleri ise yıldız ve düz uçlu tornavidalar yardımı ile sökülüp takılabilir. Halka başlı, göz başlı, flanşlı, başsız ve U cıvata çeşitleri ise özel amaçlı kullanımlara uygundur. Gresörlük ise ucunda yağlı bilye bulunan ve anahtar başlığı sayesinde takılması ve sökülmesi çok kolay olan bir metal ağızdır. Gresörlük makine aksamlarının yağlanmasında kullanılır.
Tüm bu bağlantı elemanlarına Civtecivata.com.tr adresinden ulaşmanız mümkün.